събота, 12 януари 2013 г.

Цветът на 2013-та - изумрудено зелено




След като херцогинята на Кеймбридж Катрин се появи с рокля в изумрудено зелено миналия месец, се оказва, че случайно е задала цвета на 2013 година.

Мандариненото оранжево на 2012 година официално ще бъде заменено с изумрудено зелено през 2013 година, според ежегодната модна прогноза на компанията Пантон.

Компанията, която създава и комбинира цветове за модата, дома и козметиката, избира топ цвета на годината в зависимост колко е разпространен вече и колко популярен ще остане.

Според изпълнителния директор на клона на Пантон, занимаващ се с проучванията Леатрис Айземан, времето на зеленото е дошло.

"Цялото семейство на зеленото е много силно, минавайки през 90-те докато се фокусираме върху природата, така че то не е ново, но това, на което трябваше да обърнем внимание и да преразгледаме беше психологическата страна: изумруденото е толкова балансиран цвят, а балансът е нещо, което трябва да вземем и в което да се заслушаме," обяснява тя.

Айземан добавя, "То е цвят на развитие, обновление, излекуване, обединение и възстановяване - думи, от които всички ние толкова се нуждаем в този момент."

На модния подиум, изумруденото вече е забелязано в колекциите за 2013 на Майкъл Корс, Нанет Лепор и Вивиен Там.

Цветовете се издигат и потъват, както всички останали модни тенденции, казва Айземан, но смята, че зеленото е един от малкото цветове, които имат силата да се връщат отново и отново. Освен това е придобило смисъл и извън модата.

"Може да е било модна тенденция, но се е превърнало и в социална кауза и затова е част от света ни. Кермит е казал, че не е лесно да си зелен, но когато вече е добре да си зелен, е по-лесно."

0 коментара:

Публикуване на коментар